A kávé történelme 1800-1850 között
Vicces, de VIII. Kelemen pápa azt mondta, hogy „A kávét meg kellene keresztelni, mert igazi keresztény ital.”
Nos, a pápa korábban élt, mint a kávé történelmének most következő időszaka. Biztos tudta, mit beszél, és úgy néz ki, volt humorérzéke is. Az tény, hogy a kávé népszerűsödése továbbra is töretlen maradt. Nézzük hát tovább:
1800-1820 között
1813
Francisco de Paula Marin elkezdte a kávéművelést a Hawai-szigeteken, azon belül is az Oahu szigeten. Ez volt az első ismert kávéültetvény a térségben. Marin a Hawaii király, I. Kamehameha tanácsadója volt.
1818
Egy párizsi kovács, akit Laurennek hívtak, feltalálta az első kávészűrőt.
1820-1830 között
1822
Franciaországban találták fel az első eszpresszógépet. A gép prototípusát Louis Bernard Rabaut készítette el. Az új kávéfőző a forró vizet gőzzé alakította át, amely átnyomult az őrölt kávén egy speciális szűrőn keresztül. Ez készítette el az első igazi eszpresszót!
Edward Loysel de Santais hozta forgalomba a gépet 1843-ban, és 1855-ben felállította a Párizsi Kiállításon, ahol bemutatta a kávéfőző azon képességét, hogy akár 1000 csésze kávét is le tud főzni óránként. Sajnos a gép közel se volt tökéletes: ha túl sokat használták, egy idő után nagyon keserű kávét csinált, és az a veszély is fennállt, hogy felrobban.
A brazil függetlenség a kávéművelés megerősödéséhez vezetett, ami miatt rengeteg esőerdőt vágtak ki, hogy ott is kávéültetvényeket hozzanak létre, előbb Rio, majd Sao Paulo térségében. Brazíliában a kávéültetvényeken főleg afrikai származású rabszolgákat dolgoztattak, egészen addig, míg 1888-ban el nem törölték a rabszolgaságot.
1825
John Wilkinson, az angol növénynemesítő kávécserjéket vitt a Hawaii-szigetekről Brazíliába. A növények a sziget kormányzójának, (akit Bokinak hívtak) birtokába kerültek, aki II. Kamehameha király alatt szolgált.
1828
Megtörtént első Kona kávéművelés. A hajtásokat az amerikai misszionárius, Samuel Ruggles hozta Oahuból. A kávécserje az arabika törzsbe tartozott, amit Etiópiából eredeztetnek, és vagy Hawaii kávéként, vagy Kanaka Koppeként emlegetik.
1830-1840 között
Az 1830-as évek
A világ kávétermelése nagyjából 2,5 millió zsák évente. Ebből nagyjából 600.000 zsák brazil termék, és ezzel a világ első számú termelőjévé lépett elő.
Kuba a második, kicsit kevesebb, mint 600,000 zsák kávéval. A harmadik, és negyedik helyen Haiti, és Java áll, mind a kettő nagyjából 375.000 zsák kávéval.
1840-1850 között
1840-as évek
A kávéárak végre elérték a mélypontot, miután egy időszakban a kávé előállítása felgyorsult Jávában, és Brazíliában. Ezután az árak nagyon megemelkedtek az 1890-es évekig.
Az, hogy ezután ismét egyre jobban emelkedett a kávé ára, más nemzeteket, például Mexikót, El Salvadort, Guatemalát, és Kolumbiát arra ösztönzött, hogy több kávét termeljenek.
1841
Elizabeth Dakin feltalálta az első kávédugattyút.
1842
Az első nagy kereskedelmi kávéültetvényt a Hawaii-szigeteken alapították, John Bernard, és Godfrey Rhodes, az angol, és a francia férfi voltak azok, akik learattatták a termést a Hanalei völgyben, ami a Kauai szigeten található. Három évvel az ültetvény megalapítása után küldték el az első learatott termést, amely kétszáznegyvennyolc kiló kávébab lett. Ez volt hivatalosan az első kávéültetvény az Amerikai Egyesült Államokban.
1846
A Miss. Beecher belföldi szakácskönyvében Catharine E. Beecher ezt írta:
”A kávét zsákban a legjobb megvenni, mert az megőrzi a frissességét. Hagyd egy száraz helyen lógni, így nem veszíti el az aromáját, és az ízét.”
1849
William Whiting, az Amerikai Egyesült Államok hadnagya így nyilatkozott: a “Adj egy hadnagynak kávét és dohányt, és ő el fogja viselni a legnagyobb nyomort, és bármely nehézséget, de ha megtagadod tőle ezt a két dolgot, rögtön határozatlan, és morgolódós lesz.”
Rövidesen folytatjuk! Előző részek:
A kávé történelme az 1400-as évek végéig
A kávé történelme 1500-tól 100 évig
Következő:
A kávé történelme 1950-től mondjuk napjainkig
Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kérjük iratkozz fel a blog követői közé!