Ausztrál kávéitalok

ausztral-kaveital.jpg

Az ausztrál kávéitalok igencsak jellegzetesek, hiszen nem téveszthetők össze önmagában egyik nemzet jellegzetes kávéitalaival sem, de még az átlagos kávékhoz sem hasonlíthatók.

Az ausztrál kávéitalok között két olyan alapvető italfélét különböztethetünk meg egymástól, amelyek a leginkább képviselik az ország italkínálatára jellemző ízvilágot.

Az egyik ilyen a „long black”, a másik pedig a „flat white” nevű kávéital.

Az első típusnak, a „long blacknak” igencsak egyszerű a leírása, hiszen maga az ital is ilyen, egyszerűen nagyszerű. A kávéital lényege, hogy forró vízbe főzik le az eszpresszót.

A másik kávéital típus már sokkal inkább jellegzetes, ugyanis a „flat white” kávéital nemcsak Ausztriában, hanem Új-Zélandon is hagyományos italnak számít.

flat-white.jpg

Tudtad, hogy a "Flat White" a magyarországi szokásoktól eltérően nem üvegpohárban tálalandó?!

A kedvelt italkülönlegességet leginkább a jóval szélesebb körben elterjedt „latte”-hoz hasonlíthatnánk, de ebben az esetben a lefőzött eszpresszóhoz, amely az ital 1/3-ad részét teszi ki, öntünk hozzá körülbelül egy kicsivel kevesebb gőzölt tejet, mintha a hagyományos „latte”-t készítenénk el.

Azonban a titka a módszernek, hogy még mielőtt a gőzölt tejet hozzáöntenénk az eszpresszóhoz, előtte óvatosan a gőzölt tej habját összekeverjük a tejjel.

Ezzel kapcsolatosan említhetjük meg a „latte art” kifejezést, amely a fehér tejhab és a barna kávénak a csodálatos művészete. A kávé tetején található crema és a hozzáöntött tejhab olyan művészeti alkotások létrehozását teszi lehetővé, amelynek köszönhetően kedves motívumokat rajzolhatunk a kávé tetejére, mint például a szívecske, vagy a pillangó mintája.

ui.: cicás kép, ami miatt "biztos" berobbantja a cikk a netet (meg a másik kép is) innen van.