Hogyan főzz kávét, ha nincsen kávéfőződ

ahhhaaam-uhhhuuum-welll.gif

Ahaam... Tegyük fel, hogy eltöröd a kávéfőződ. Gyakran megesik, ami nem is meglepő, ha azt nézzük, hogy ezek az edények általában törékeny üvegből, vagy kerámiából készülnek. Előbb vagy utóbb úgyis eltörnek. Félelmetes...

Szóval, a kérdés adott: hogyan főzöl kávét addig, amíg az új kávéfőző meg nem érkezik? A könnyű válasz, hogy sehogy. Majd beugrasz reggelenként egy közeli kávézóba.

Igaz, hogyha már kiépült nálad a reggeli kávéfőzési rituálé, mint oly sok kávérajongónál, akkor inkább teszel egy kis plusz erőfeszítést, mint hogy beugorj a sarki kávézóba, és pár száz forintot fizess egy olyan kávéért, ami vagy finom, vagy nem.

Pedig lehet remek kávét főzni pár perc alatt még akkor is, ha nincs meg a szükséges felszerelésed hozzá.

Alapanyagok

Az, hogy mire van szükséged a kávé elkészítéséhez, nem változott. Ugyanúgy kell egy edény, amiben elkészítheted a kávét. Szintén szükséged lesz őrölt kávéra, és valamire, amivel leszűrheted az őrölt kávét. Ezen kívül természetesen kell még egy kis forró víz.

kellekek.jpg

Az olyan tipikus öntős-kávéfőzőknek, mint amilyen a klasszikus Chemex kávéfőző, tökéletes helyettesítője lehet egy kétliteres befőttesüveg is. :P

chemex-kavefozo.jpg

ez-befottes-uveg.jpg

Szűrőnek használhatsz bármilyen szabványos kávéfőző szűrőjét. Mivel már korábban volt kávéfőződ (amit eltörtél), több, mint valószínű, hogy van néhány kávészűrőd otthon. Ha nem, akkor se ess kétségbe, használj egy vékony pamutszövetet, például muszlint.

Abban az esetben, ha vékony pamutszövetet használsz szűrőként, akkor győződj meg róla, hogy megfelelően sterilizáltad, mielőtt nekilátnál a kávéfőzésnek. A sterilizálás egyszerű folyamat: forralj fel egy kis vizet egy lábasban, és hagyd benne ázni a szövetet megközelítőleg 5 percet. Ezután vedd ki a szövetet, és öntsd ki a vizet (a lefolyóba).

Kávéfőzés kávéfőző nélkül

Ahhoz, hogy kávét készíthess egy befőttesüvegben, először forralj fel körülbelül két csészényi vizet. A kávéfőzéshez az ideális hőfok 90-95 Celsius között.

Amikor papírszűrőt használsz, hajtsd ki a „varratoknál”, így könnyebben kinyílik. Helyezd bele a befőttesüvegbe, és a széleit hajtsd rá a befőttesüveg szájának szélére.

papir-kaveszuro.jpg

A befőttesüveg középső részét távolítsd el, mondjuk egy konzervnyitóval, hogy csak a külső, csavarmenetes része maradjon meg. Ezután a megmaradt részt csavard rá az üvegre, aminek a szájánál ott van a szűrő. Önts egy kis vizet a szűrőre, mert ez segít meggátolni, hogy a kávénak papír íze legyen.

befottes-uveg-teto.jpg

Távolítsd el a tetőt, és a szűrőt a befőttesüvegről, és öntsd ki a vizet (a lefolyóba).

Tedd vissza a szűrőt, és csavard vissza a fedőt még egyszer. Darálj meg 30 grammnyi kávét közepes finomságúra. Abban az esetben, ha szövetszűrőt alkalmazol, egy kicsit durvábbra darálhatod a kávét. 

Öntsd a darált kávét a szűrőbe, majd önts megközelítőleg negyed csészényi (kb. 60 mililiter) vizet az őrleményre. Finoman keverd el a vizet az őrölt kávéval, majd hagyd leülepedni olyan 30 másodpercig.

Ezután lassan öntsd a víz maradékát a kávéra, óvatosan, nehogy túlcsorduljon a szűrőn.

Amikor a víz átment a szűrőn, óvatosan távolítsd el a csavaros tetőmaradékot, és dobd ki a szűrőt az őrölt kávéval együtt a szemétbe (ami persze pazarlás, mert a zacc jó komposzt, meg minden, lásd képet).

kave-zacc.jpg

Az egész befőttesüveg nagyon forró lesz, szóval ne nyúlj hozzá puszta kézzel, amikor lecsavarod a tetőt, akkor egy konyharuhával tartsd az üveget.

Öntsd ki a kávét egy bögrébe, és élvezd a munkád gyümölcsét! :)

forro-kave.jpg

Elismerjük, nem ez lesz a legfinomabb kávé, amit valaha ittál, de garantáltan élvezhető lesz. Ez a folyamat kiválóan alkalmazható például akkor is, amikor táborozol, utazol, és még számos más alkalommal is. Egy nap még ez tehet a társaság igazi hősévé!

Ha pedig azt kérdeznéd, hogy miért nem voltunk elég alaposak a bemutatónál és miért nem vágtuk ki a befőttes üveg közepét, hogy szemléltessünk, és hogyan vágj ki utazás alatt egy befőttes üveget tetőt, meg, hogy komolyan gondoljuk e, hogy az utazásra majd ilyen kellékekkel mész, akkor arra azt mondanánk, hogy kötekedsz. Aki eltöri a kávéfőzőjét, az csak ne kérdezzen be itt ilyeneket nekünk! Stimmt? ;-)