A világ 15 legjobb kávéfajtája

Nos azt, hogy ki melyiket szereti, nyilván szubjektív dolog, de ahhoz, hogy ezt eldönthessük, érdemes mindet végigkóstolni. Az alábbi felsorolás nem tükrözi az általunk gondolt minőségi sorrendet:

Panama Geisha Kávébab

A Geisha az arabica kávécserje egy fajtája, mely a nyugat-etiópiai Gesha városról kapta nevét. Etiópiából származó faj, mely Costa Ricán keresztül került Panamába.

Costa Rica kávébab

A costa ricai kávébabok a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják. Costa Rica a közép-amerikai kontinenshídon elterülő híres kávétermelő ország, melyet a Csendes-óceán és a Karib-tenger fog közre.

Kenyai AA kávébab

Összesen 7 ka­te­gó­ria létezik, melyek az AA, AB, PB, C, E, TT és T. Az AA a legjobb minőséget jelöli. Az arabica kávékból sok származik Kenyából. Kenyában a megfelelő tengerszint feletti magasságnak és csapadékmennyiségnek köszönhetően kiváló kávé terem.

A Yemen Mocha kávébab

kávé Jemenből indult világhódító útjára. Sokan Jement tekintik a kávé bölcsőjének, mivel itt termesztettek először nagyobb mennyiségben kávét.

Etióp Yirgacheffe kávébab

Etiópia legendás kávéja, melyről csak szuperlatívuszokban beszélnek a helyiek. Ezt a kávét állítólag szemenként ellenőrzik szüretkor. Származási helyének Etiópia Sidamo részét, azon belül Yirga Chefe város környékét teszik.

Brazil Cerrado Kávébab

A dél-amerikai arabica kávék között tartják számon a brazil „Cerrado-t. A kelet-afrikai rokonai összetett, mégis kiegyensúlyozott keverékét kapjuk vásárlásával. Cerrado területe szavanna jellegű tájegység Közép-Brazíliában.

Jamaicai Kék Hegység kávébab

Jamaica éghajlata és magasan fekvő termőterületei tökéletes termőhely a kávé számára. A Kék Hegység ezen belül legendás hírű kávétermő terület és a Jamaicai Kék Hegység kávé a csúcsminőségű kávé jelképe. Árában is ez rendesen megmutatkozik.

Indiai Monszun Malabar Kávébab

A Monszun Malabar kávé a világ egyik legegyedibb és legkeresettebb kávéja. Dél-Nyugat Indiában a Karnataka régióban termesztik, amely egy nagyon fontos termőterület mind tea, mind kávé tekintetében.

Etióp Harrar Kávébabok

Szintén Etiópia egyik kávéfajtája. A Harrar szó a régióra, termőterületre utal, amely a fővárostól keletre terül el.

Mocha Java Kávébab

Ez egy babkávé keverék, amely nagyon jó minőségű arabica szemekből készül. Etiópiában és Jemenben termesztett arabica kávét, a mochát elegyíti a jávai arabicával. Egy nagyon kellemes, harmonikus kávékeverék jön így velük létre.

Ősi Java kávébab

Jáva Indonézia egyik szigete. A jávai kávé olyannyira különleges, hogy néhány helyen a „jáva” a kávéra utal. Nem beszélve a Java programnyelvről, melynek a megalkotásakor a fejlesztők folyamatosan kávéztak, így az ikonja is egy csésze gőzölgő kávé lett.

Sumatra kávébab

Indonézia remeke. Szumátra egy óriás sziget, mely a tömegturizmust csak hírből ismeri, de a kávétermesztéshez nincs is igazán rájuk szüksége. A vulkanikus talajon termesztett kávé értékesítése sok kis falu életét teszi könnyebbé.

Tanzania Peaberry kávébab

A peaberry elnevezést azért kapta ez a kávéfajta, mert a megszokott kettő helyett egy bab van a kávécserje termésében. A Kilimandzsáró hegyen terem ez az erőteljes ízű kávé.

Sulawesi kávébab

Szintén Indonéz fajta és a Magyarországnál 2x nagyobb Sulawesi sziget a névadója. A kakaóültetvények mellett megfér szépen a kávétermesztés és nem is akármilyen. A Sulawesi az egyik hely, ahol a legendás Kopi Luwak is a kávétermékek között van.

Hawaii kávébab

Egy olyan hely, ahol az amúgy kimagasló minőségű kávétermés között megtaláljuk azt a világhírű inyenckávét, mely Kona néven ismer a világ. Ezt a nevet csak a vulkanikus hegyoldalon 90-100 éves fák terméseként létre jött kávé használhatja.

Milyen az ízük? Mitől tökéletesek ezek a kávék?

Olvasd el ide kattintva!