A világ 15 legjobb kávéfajtája

a-vilag-legjobb-kavei.jpg

Nos azt, hogy ki melyiket szereti, nyilván szubjektív dolog, de ahhoz, hogy ezt eldönthessük, érdemes mindet végigkóstolni. Az alábbi felsorolás nem tükrözi az általunk gondolt minőségi sorrendet:

Panama Geisha Kávébab

A Geisha az arabica kávécserje egy fajtája, mely a nyugat-etiópiai Gesha városról kapta nevét. Etiópiából származó faj, mely Costa Ricán keresztül került Panamába.

Costa Rica kávébab

A costa ricai kávébabok a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják. Costa Rica a közép-amerikai kontinenshídon elterülő híres kávétermelő ország, melyet a Csendes-óceán és a Karib-tenger fog közre.

Kenyai AA kávébab

Összesen 7 ka­te­gó­ria létezik, melyek az AA, AB, PB, C, E, TT és T. Az AA a legjobb minőséget jelöli. Az arabica kávékból sok származik Kenyából. Kenyában a megfelelő tengerszint feletti magasságnak és csapadékmennyiségnek köszönhetően kiváló kávé terem.

A Yemen Mocha kávébab

kávé Jemenből indult világhódító útjára. Sokan Jement tekintik a kávé bölcsőjének, mivel itt termesztettek először nagyobb mennyiségben kávét.

Etióp Yirgacheffe kávébab

Etiópia legendás kávéja, melyről csak szuperlatívuszokban beszélnek a helyiek. Ezt a kávét állítólag szemenként ellenőrzik szüretkor. Származási helyének Etiópia Sidamo részét, azon belül Yirga Chefe város környékét teszik.

Brazil Cerrado Kávébab

A dél-amerikai arabica kávék között tartják számon a brazil „Cerrado-t. A kelet-afrikai rokonai összetett, mégis kiegyensúlyozott keverékét kapjuk vásárlásával. Cerrado területe szavanna jellegű tájegység Közép-Brazíliában.

Jamaicai Kék Hegység kávébab

Jamaica éghajlata és magasan fekvő termőterületei tökéletes termőhely a kávé számára. A Kék Hegység ezen belül legendás hírű kávétermő terület és a Jamaicai Kék Hegység kávé a csúcsminőségű kávé jelképe. Árában is ez rendesen megmutatkozik.

Indiai Monszun Malabar Kávébab

A Monszun Malabar kávé a világ egyik legegyedibb és legkeresettebb kávéja. Dél-Nyugat Indiában a Karnataka régióban termesztik, amely egy nagyon fontos termőterület mind tea, mind kávé tekintetében.

Etióp Harrar Kávébabok

Szintén Etiópia egyik kávéfajtája. A Harrar szó a régióra, termőterületre utal, amely a fővárostól keletre terül el.

Mocha Java Kávébab

Ez egy babkávé keverék, amely nagyon jó minőségű arabica szemekből készül. Etiópiában és Jemenben termesztett arabica kávét, a mochát elegyíti a jávai arabicával. Egy nagyon kellemes, harmonikus kávékeverék jön így velük létre.

Ősi Java kávébab

Jáva Indonézia egyik szigete. A jávai kávé olyannyira különleges, hogy néhány helyen a „jáva” a kávéra utal. Nem beszélve a Java programnyelvről, melynek a megalkotásakor a fejlesztők folyamatosan kávéztak, így az ikonja is egy csésze gőzölgő kávé lett.

Sumatra kávébab

Indonézia remeke. Szumátra egy óriás sziget, mely a tömegturizmust csak hírből ismeri, de a kávétermesztéshez nincs is igazán rájuk szüksége. A vulkanikus talajon termesztett kávé értékesítése sok kis falu életét teszi könnyebbé.

Tanzania Peaberry kávébab

A peaberry elnevezést azért kapta ez a kávéfajta, mert a megszokott kettő helyett egy bab van a kávécserje termésében. A Kilimandzsáró hegyen terem ez az erőteljes ízű kávé.

Sulawesi kávébab

Szintén Indonéz fajta és a Magyarországnál 2x nagyobb Sulawesi sziget a névadója. A kakaóültetvények mellett megfér szépen a kávétermesztés és nem is akármilyen. A Sulawesi az egyik hely, ahol a legendás Kopi Luwak is a kávétermékek között van.

Hawaii kávébab

Egy olyan hely, ahol az amúgy kimagasló minőségű kávétermés között megtaláljuk azt a világhírű inyenckávét, mely Kona néven ismer a világ. Ezt a nevet csak a vulkanikus hegyoldalon 90-100 éves fák terméseként létre jött kávé használhatja.

Milyen az ízük? Mitől tökéletesek ezek a kávék?

Olvasd el ide kattintva!