A kávé történelme 1600-1650
1600
Az olasz kereskedők elhozták a kávét a Európába, pontosabban Velence kikötőibe a Török Birodalomból, így juttatván el a kávét a Nyugatra.
Ez alatt az idő alatt Afrika sokszínűsége elősegítette a kereskedést Velence, és az észak-afrikai (főleg az egyiptomi) muszlimok között.
A sok afrikai termék között ott volt a kávé, amiért, amikor megérkezett Velencébe, Európa fő kikötővárosába, a velencei kereskedők nagyon magas árat kértek. Arra gondoltak, hogy aki nagyon gazdag, úgyis megengedheti magának ezt a luxust. Ezek a tehetős emberek voltak az elsők, akik Európában kortyolhattak bele a fantasztikus kávé italba.
Olaszországban VIII. Klement pápa arra kérte a tanácsadóit, hogy tiltassák be a kávét, arra hivatkozva, hogy a kávé a Török Birodalom kedvenc itala, része a hitetlenek fenyegetésének, és ez az „ördög itala”, amelyet a római papság mélyen elítél. A követelésükre válaszként egy olasz kereskedő kávét adott nekik.
A pápa megkóstolta az italt, és nagyon finomnak találta. Ahelyett, hogy betiltatta volna, pápai jóváhagyást adott rá, és bevallotta: nem csak a tévelygőknek lenne szabad élveznie a kávét.
A pápa úgy döntött, „megkereszteli” a kávét, és ezzel hivatalosan is jóváhagyja a fogyasztását keresztények számára is. Az esemény után a katolikusok elfogadták a kávéfogyasztást, amelynek köszönhetően a kávé világhódítása még gyorsabb iramban folytatódhatott.
Az 1600-as években mozsarakat, és mozsártörőket használtak a kávé megőrléséhez. Ezek az eszközök vasból, sárgarézből, bronzból, vagy fából készültek. A pörkölést lábakkal felszerelt, vas edényekben végezték, amelyek a nyílt tűz fölött álltak. A kávét ónötvözetű edényekben szolgálták fel.
1607
John Smith kapitány elvitte a kávét az Újvilágba. Smith kapitány volt az egyik alapítója a virginiai jamestowni angol településkolóniáknak.
Néhány történész szerint a kávét ekkorra már elvitték Kanadába, és így nem Smith kapitány volt az első, aki eljuttatta azt Észak-Amerikába. Smith utazási naplójában, ami az Utazások, és kalandok címet kapta, egy 1603-as bejegyzésben is megemlítette a kávét, mint egy „coffa” nevű török italt, és elvitte az új szerzeményt Amerikába.
1615
Egy kávé hajórakomány érkezik Velencébe a jemeni Mocha kikötőjéből. A kávé egyre népszerűbb Európában, és úgy emlegetik, mint „Arábia borát”. Velence vált a kontinens elsődleges kávéforrásává. A velenceiek pörkölték, és lefőzték a kávét, és különböző orvosi célokra is felhasználták.
1616
Pieter Van Dan Broeck, a kelmekereskedő, aki a Holland Kelet Indiai Társaságnak dolgozott, számolt be arról, hogy miközben a jemeni Mocha városában tartózkodott, megkóstolt valami „forró, és fekete” italt.
A hollandoknak aztán sikerült átcsempészni a kávécserjéket, ám a kávétermesztési próbálkozásuk sikertelen volt.
1637
Egy zsidó bevándorló Törökországból, akit Jákobnak hívtak, kávéházat nyitott Oxfordban. Ez volt az első kávéház Angliában.
1645
Egy kávébolt nyílt Velencében. Ezzel feltűnően megugrott a kávé népszerűsége a régióban, és nemsokára sok kávéház jelent meg az olasz nagyvárosokban, többek között Nápolyban, Rómában, Milánóban, Turinban, Firenzében, és Genovában.
Rövidesen folytatjuk! Előző részek:
A kávé történelme az 1400-as évek végéig
A kávé történelme 1500-tól 100 évig
Következő:
A kávé történelme 1650-től 1700-ig
A kávé történelme 1700-1750 között
A kávé történelme 1750-1800 között
A kávé történelme 1800-1850 között
A kávé történelme 1850-1900 között
A kávé történelme 1900-1950 között
A kávé történelme 1950-től mondjuk napjainkig
Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kérjük iratkozz fel a blog követői közé!