A kávé felfedezése

kave-felfedezese.jpg

A kávécserje eredete, és az, hogy a kávécseresznyét, illetve a kávébabokat hogyan fogyasztotta először ember, sajnos még mindig rejtély.

szeparator.png

Az abesszíniai Oromo nép

 

abbesszinai-oromo.jpg

A legtöbb történész egyetért abban, hogy az emberiség első kávéfogyasztása az etiópiai, vagy ahogy akkor ismerték: abesszíniai hegységekben történt, az Oromo nép területén.  

Akárhogy is, sajnos nincs feljegyzés arról, hogy az 1600-as évek előtt bárki termesztett, vagy fogyasztott volna kávét, így az ezt megelőző időben megtörtént, erről szóló mítoszoknak nincs bizonyított valóságalapja.

szeparator.png

Kaldi, a kecskepásztor

 

kaldi-kecskepasztor.png

Van egy legenda, amely szájról-szájra terjedt, és számos, kétes értékű toldatot kapott egészen addig, amíg 1671-ben le nem jegyezték. Ez a mese egy Kaldi nevű kecskepásztorról szól, aki vidéken élt Kaffa régióban, amely Etiópia észak-nyugat részében található, Afrika kürtjén.

Amikor Kaldi felfedezte, hogy a kecskéi, miután egy vörös bogyóból ettek, hirtelen nagyon elevenekké váltak, ő is kipróbálta a kávébogyókat, és rájött, hogy rá is élénkítő hatással vannak.

Hamarosan néhány helyi szerzetes is megpróbálkozott a kávébogyók fogyasztásával, és örömmel észlelték, hogyha esznek belőlük, tovább képesek imádkozni, és meditálni. Lassan elkezdett terjedni a kávézás szokása, majd elterjedt az egész világon.

Etiópia a mai napig hatalmas kávébirodalom, és sok ember úgy véli, az ottani kávécserjék az „igazi”, eredeti kávécserjék.

szeparator.png

Az etiópiai Galla törzs

 

etiop-galla.JPG

Más legendák szerint az etiópiai Galla törzs volt az, aki észlelte magán a koffein hatását, miután megették a kávécseresznyét, amelyet állati zsírral őröltek.

A kávét az etiópiai törzs ételként fogyasztotta: az érett cseresznyét a héjával, és a magjával együtt szétzúzta, aztán állati zsírral keverték. Ezt gombócokká gyúrták, amelyeket például hosszabb utazásokra is magukkal tudtak vinni, hiszen mindamellett, hogy tápláló, akár nassoláshoz is tökéletes volt.

Szokásuk volt az is, hogy a kávécseresznyéket hideg vízben ázni, hogy aztán üdítőként fogyasszák.

szeparator.png

Omar, a titokzatos arab

 

omar-titokzatos-arab.jpg

Egy következő tradicionális legenda szerint a kávét egy titokzatos arab férfi fedezte fel, akit Omarnak hívtak, és az ellenségei száműzték a sivatagba. Éhen, és szomjan halt volna, ha nem talál rá a kávécseresznyékre, amelyek megmentették az életét. A közeli városban, Mochában úgy vélték, Omar csodája nem más, mint vallási csoda.