A kávétörténelem mérföldkövei

kavekultura-az-ottoman-birodalomban.jpg

Ez, a kávéról szóló áttekintés elrepít Téged egy hosszú utazásra, és egyúttal bemutatja Neked a kávé történelmének fontos mérföldköveit, többek között érintve a kávé felfedezését, elterjedését a világban, az első kávéházakat, a kávé hatását a gazdaságban, és a kávézókban kitört lázadásokat!

Történetek intrikáról, románcról, és vallásról

A kávé története rengeteg csavart, és fordulatot rejt; ez az ital átkelt az óceánon, hogy királyokat örvendeztessen meg, vagy buktasson meg, hiába tiltotta be számos kormány, és birodalom, eltiporhatatlanul, megállíthatatlanul terjedt, mindezt úgy, hogy földön-vízen át megőrizte eredeti, ősi ízét.

A történet, amely arról szól, hogyan fedezték fel a kávét, majd hogy terjedt el annyira, hogy a Föld minden településén megtalálható, egy izgalmas mese, amely minden fontos „hozzávalót” tartalmaz: van benne kaland, utazás, románc, politika, vallás, hősök, csalás, gyász, és innováció.

kavekalandok.jpg

A kávét bizonyos legendák szerint egy etióp kecskepásztor fedezte fel (igen, igen, az unalomig ismert történet), aki észrevette, hogy kecskéi, miután ettek egy bizonyos piros bogyóból, feltűnően élénkek lettek. A kecskepásztor ezután elvitte a keresztény szerzetesekhez. Azoknak nem ízlett a bogyó, és tűzre vetették, ám az a parázson olyan ínycsiklandó illatot kezdett árasztani, hogy a szerzetesek nem tudtak neki ellenállni. Idővel pedig rájöttek, hogy a kávét ital formájában a legjobb fogyasztani.

 kave-vilaghoditasa-a-kozepkorban.jpg

Ám pont azért, mert olyan újító, és ellenállhatatlan volt, rengeteg ellenzője is támadt, akik a lázadás, és az Ördög eszközeként tekintett az italra: sokáig rengeteg országban tiltották a kávé fogyasztását, de ez sem gátolhatta meg sokáig a kávé megállíthatatlan világhódítását.

Az első kávéházak az araboknál jelentek meg. Ezek a kávéházak már csak azért is újdonságnak számítottak, mert az araboknak idáig nem volt olyan helyük, amely kifejezetten arra szolgált volna, hogy beszélgetni, üzleti ügyeket intézni gyűltek volna össze.

kavezo.jpg

Ezt sok uralkodó veszélyesnek találta, és betiltotta a kávéházak működését - persze hiába. Ami azt illeti, lehetett abban valami, hogy a kávé a lázadók itala: számos forradalom, és lázadás indult kávéházakból, többek között a Nagy Francia Forradalom, és az 1848-as magyar forradalom, amely a Pilvax kávéházban kezdődött!

Amerikában sokáig csak olasz bevándorlók üzemeltettek kávéházat. Később zenekarok, művészek, előadók is felléptek ezekben a létesítményekben, majd lassan a nem-olaszok körében is elterjedt a kávéházak vezetésének vágya. Többek között a Starbucks is egy ilyen kávéházként indult, két tanár, és egy író alapította, akiknek még fogalma sem volt, hogy mekkora birodalmat alkottak meg.

starbucks-pexels-photo.jpg

Hát nem hihetetlen? Egy ősi, etiópiai hegységben növő kávécserjétől indulva, amelyet leszüreteltek a kecskék, a kávé ma már ott tart, hogy világszerte 400 millió csészét fogyasztanak belőle minden egyes nap!

A kávé szerepe a társadalomban

A kávé nem csak finom, a gazdaságban is hihetetlenül fontos szerepe van: a kávé tett lehetővé több százmillió munkahelyet, a kávéfarmoktól kezdve a kávé előállításán át a kávé kávékereskedelmen át, a szállításáig, majd végül a kávézókig.

kavezo-terasz.jpg

Számos ország gazdasága elsősorban a kávén alapszik, és nagyjából hetven ország - a Baktérítő, és a Ráktérítő közt - mára már kávébirodalommá nőtte ki magát. A kávéipar évente nagyjából 60 millió dollárt generál.

Kávé - szerény ital

A kávé igazából csak egy szerény lefőzött  ital egy egyszerű kávébabból, egy kis magból amely egy kicsi bogyóban nő egy közepes méretű cserjén, amely évente egyszer virágzik, éves termést eredményezve. Miután egyenként tüzetesen megvizsgálva leszüretelték a termést, feldolgozzák, szárítják, megpörkölik, megőrlik, hogy aztán lefőzve finom eszpresszóként örvendeztessen meg minket.

vilag-legjobb-kavei-fazisok.jpg

Megfelelő gondoskodás mellett a talajtól a csészéig a kávébab csodálatos átalakuláson megy keresztül, fantasztikus ízekkel, és aromákkal gazdagszik. Minden kávétermő területnek más-más, jellegzetes ízvilágú kávéja van, amelyet a helyesen elvégzett pörkölés nem eltipor, hanem még jobban kiemel.

Köszönjük, hogy velünk tartottál ezen a kis kiruccanáson, hogyha szeretnél többet megtudni a kávéról, olvasd a témáról szóló cikkeinket!