A kávé aromája

kave-aromaja.jpg

Amikor megkóstolunk egy kávét, akkor az első dolog amit megállapítunk róla, az az aromája.

Szintén az aromája az, ami alapján meg tudjuk különböztetni a többi kávétól, és ez az a tulajdonság, amelyre visszaemlékszünk majd, amikor összehasonlítgatjuk más kávékkal.

kave-fozese.jpg

Az aroma az, amelyet egy kávéban keresünk, és az egyfajta azonosító is egyben. Valójában azt is mondhatnánk, hogy nincs két olyan kávé, amelynek ugyanolyan lenne az aromája. Tehát nyugodtan elmondhatjuk, hogy a kávé legfontosabb ismérve, az aromája.

a-kave-aromaja.jpg

A kávé aromája felelős azért, hogy a kávé ízét, illatát apró azonosító jegyekre tudjuk szedni, egy aroma megállapításával akár a kávét magát is bekategorizálhatjuk, és elmondhatjuk róla, hogy milyen.

amit-nem-tudtal-a-kaverol.jpg

A kávé aromáját több érzékszervünkkel és egyszerre több testrészünkkel együttesen tudjuk megállapítani. A kávé ízbeli jellemzői között, amelyeket természetesen a szájban ízlelünk, megemlíthetjük az édes, sós, keserű, és savanyú ízeket, de azt nem mondhatjuk, hogy csupán ennyi a kávé aromája. Hiszen sokkal több ennél önmagában is.

feketeleves.jpg

A kávé aromájának a létrejöttét kétféle mechanizmus segítségével állapíthatjuk meg. Ez az orrban szaglással, valamint a szájban történő ízlelés és szaglás együttesével vihetjük véghez. A szaglás, vagyis a nazális megállapítás még akkor történik, amikor nem ittunk bele a kávéba, csupán szagolgatjuk, és érzékeljük a különböző illatokat. Viszont amikor már ittunk belőle, és lenyeltük, egyfajta más ízt, és illatot érzünk egyben.

kulonleges-kave.jpg

Ezen illatok és ízek együttesen adja a kávé igazi aromáját, egyedi megkülönböztető jegyét.

A kávé aromája