Elmúltak az ünnepek...

...de kávézni azt kell!

 

Sokan sokféle kávét kaphattak ajándékba otthon az elmúlt napokban. A kávéfogyasztóknak ez az, ami mindig jól jön, bármikor is kapják. Ha a sötét jóslatok beigazolódnak, és a kávé ára néhány éven belül az egekbe szökik (a kakaóval együtt), akkor kifejezetten értékes ajándékként is fogjuk számon tartani ezt a terméket. Nyilván akkor is lesz olcsóbb és drágább verziója, azonban addig is használjuk ki jelen korunk árképzését és lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk minél jobb minőségű kávét fogyasztani.

kave.jpg

Az alábbi kávék a leghíresebbek között vannak nyilvántartva. Ezek már most is azt a kategóriát képviselik, melyre már kevesen költenek ennyit.

 

Jamaica Blue Mountain

jamaica-blue-mountain-kave-termoterulet.jpg

A Karibi térség egyik területén, és ahogy a neve is mutatja, Jamaicán, magas hegyek lejtőin találhatók azok a kávéültetvények, ahol a világ egyik legdrágább kávéja terem.

Az édes, mogyorós ízvilág, mely az elkészült kávéital jellemzője, hamar belopta magát a kávékedvelők szívébe. És, hogy mit jelent az, hogy az egyik legdrágább? Ez a típusú kávé körülbelül hússzor drágább, mint bármely más kávé, amit megvásárolhatunk a kereskedelmi forgalomban.

Nevét a Blue Mountain hegységről kapta, ahol ez a kávécserje terem. 2200 méter feletti területen található, amely amellett, hogy a sziget legmagasabb pontja, a legjobb minőségű kávék termőhelye is. A kávé a savasságát, testességét, édességét, valamint aroma-, és ízvilágát az itteni klímának és a talaj minőségének köszönheti. Íze állítólag utánozhatatlan, tehát a rajongóit nem lehet becsapni holmi "utángyártott" termékekkel.

A mindig megfelelő minőség érdekében a termelők meg is teszik, amit kell, azaz igen szigorúan válogatják ki a kávészemeket. Ez persze még nem biztosítja a név használatát. A nevet csakis a Jamaicai Kávéipari Igazgatótanács által jóváhagyott és igazolt kávék viselhetik. Elvárás hogy hibátlan, tökéletes kávébabszemek legyenek a csomagban, melyet csakis zölden importálhatják. Ha minden kitételnek megfelel, akkor kaphatja meg a Grade 1-es osztályozást.

 

Hawaii Kona

hawaii-kona-kavetermo-szakasz.jpg

Ez a kávéfajta jóval gazdaságosabb választás, mint a Jamaica Blue Mountain. Az ára kedvezőbb, azonban még ígyis drágának mondható. Szerencsére minőségben hozza a föntebb emlegetett vetélytárs szintjét, így érthető, hogy szintén szerepel a világ leghíresebb kávéi között.

A Hawaii Kona egy finom, kiegyensúlyozott kávé. Kona egy partszakasz Hawaii szigetén, annak is a nyugati részén. A vulkanikus talaj ideális a kávécserjék termesztéséhez, egyben ezért is viselik a Kona nevet.

Ennél a kávénál is igaz az, hogy a nevet ki kell érdemelni. Csak az említett partszakaszon termett, ellenőrzött kávé kaphatja meg ezt a nevet.

A kávészemek termesztését igen kedvezően befolyásolja a helyi időjárás, ami jellemzően a trópusi klíma, de az időszakos hűsebb szelek is hatással vannak rá.

A Kona kávénak fahéjra és a karamellre emlékeztető ízeit érezhetjük fogyasztásakor. Milyen kellemes lehet ez egy adventi időszakban, nem?!

 

Kopi Luwak

kopi-luwak-kave-termoterulet.jpg

Na igen, a Kopi Luwak. Jelenleg talán a legismertebb kávé, egyben az egyik legdrágább is. Kilója 300-350$ között mozog, így szinte aranyárban van. Ez nem az a fajta kávé, amiből látunk kiömölve kallódni a Barista pultján egy szemet is.

Hasonlóan a Jamaican Blue Mountain és a Hawaii Kona kávékhoz, ez is igen jó minőségű alapanyaga a kedvenc nedűnknek.

Termőhelye az indonéz szigetvilágban található. Az Indonéz szigeteken, a Szumátrai, a Jávai és a Sulawesi területeken élő cibetmacskafélék családjába tartozó "pálmasodrónak" kedvelt eledele az itt termő kávécseresznye, melyet magostul nyelnek le. A jó ízlésüket tükrözendő, csak a legérettebb kávécseresznyét eszik meg, majd az állat testéből szinte teljesen érintetlenül távozik a kávécseresznye magja, a kávébab, annak ürülékében.

kopi-luwak-cibetmacska.jpg

A helyi lakosok először így, az ürülékből gyűjtötték össze a kávészemeket. A szakértők ezt a kávét a világon található egyik legkomplexebb ízvilágúnak tartják, melyet a cibetmacskafajta természetes emésztési folyamatának tulajdonítanak.

A Kopi Luwak nevű kávéból évente csak nagyon kis mennyiség kerül értékesítésre és eddig azt is leginkább Japán vásárolta fel, aminek köszönhető a rendkívül magas ára is. Utóbbi időben a kereslet-kínálat törvényei szerint "élelmes" vállalkozók direkt cibetmacska-farmokat hoztak létre és etetik velük a gyümölcsöt. Ebből a gyakorlatból született néhány hamisítvány is más termőterületről származó kávétermés felhasználásával és ember legyen a talpán, aki nagy biztonsággal ki tudja választani az eredetit. Nyilván ebben segíthet a régi, megbízható helyi szállítókkal való üzleti kapcsolat.

--- o ---

Ha az ünnepek alatt valaki a fönti kávékból kapott ajándékba, ne habozzon megírni hozzászólásban a tapasztalatait, hiszen sokan kíváncsiak rá, milyen lehet bármelyik is. Addig is jó kávézást kívánunk a szeretett, megszokott, biztos minőséget hozó otthon használt kávéfajtához mindenkinek!