Szörnyű kávé készítése

szornyu-kave.jpg

Vasárnap van és a vasárnapi kávéd ne legyen szörnyű kávé! Merthogy általánosságban a kávéfőzés egyszerű folyamat, de rengeteg olyan kis dolog van, amivel teljesen el lehet rontani, ha nem figyelsz oda.

Szeretnél finom kávét inni? Ugye szeretnél?! Mindenki inkább finom kávét inna, ezért az alábbi 7 (egyébként gyakori) hibát kerüld el:

Tegnapról maradt kávé felmelegítése

tegnaprol-maradt-kave-felmelegitese.jpg

Állítólag a frissen lefőzött kávét egy órán belül érdemes elfogyasztani (ha meg nem szereted hidegen, akkor azonnal), mert egyrészt veszít az aromájából, az ereje csökken, és az újra felmelegítés során az értékes hatóanyagai javát elveszíti. Az íze sem lesz igazi, próbáld csak ki. Tégy egymás mellé egy tegnapi és egy friss eszpresszót és kóstold meg. Többé nem fog kelleni a tegnapi szörnyű kávé.

Állott kávé használata

allott-kave.jpg

És itt most nem az előző pont szerinti kávéról beszélünk, hanem a kávéőrleményről. A leggyakoribb esete annak, hogy rosszul sikerül a kávé az, amikor állott őrölt kávéból készítik. Az egyben pirított babok aránylag sokáig jók maradnak, akár 1-2 hétig is frissek lehetnek, ha légmentes tárolóban tartod. Az őrölt kávé azonban csak pár napig marad friss. Nem hiszed? Próbáld ki! Igaz, ehhez a teszthez már jobban oda kell figyelni, hisz 2 frissen lefőzött csésze kávét teszel egymás mellé. Mondjuk egy frissen őröltet és egy két héttel ezelőtt főzöttet.

Égett kávébab használata

egett-kavebab-hasznalata.jpg

Ha rendes kávéházból szerzed a babot, akkor ez valószínűleg nem fog problémát okozni. Azonban ha magadnak pirítod a kávébabokat, akkor vigyázz, nehogy eltúlozd a pörkölését. A több pirítás nem eredményez jobb ízt. A pirítás önmagában csak 10-20 percig tart. Az égett kávébab miatt nagyon keserű lesz a kávéd, ami szörnyű kávé kategória.

Papírszűrő használata

papirszuro-hasznalata-filterkave.jpg

Ha csöpögtetős kávéfőzőt használsz (filterkávé), akkor a papírszűrő is megváltoztathatja a kávéd ízét. Ez kifejezetten nagy problémát jelenthet az olcsóbb szűrőknél. Az újrahasználható műanyag, vagy fémhálós szűrőknél kevésbé valószínű, hogy hatással lesznek az italod ízére.

A kiegészítők túladagolása

cukor-es-tej-tuladagolasa-kaveban.jpg

Sokan szeretnek egy kis tejet és cukrot tenni a kávéba, de a jóból is megárt a sok. Így a túl sok ezekből az összetevőkből is elronthat egy remek pohár kávét, és átváltoztathatja egy vizes ízű cukros ronccsá. Ezeket az extra összetevőket azért tartjuk, hogy kiegészítsék a kávénk ízét, és nem arra, hogy elnyomják azt. Amikor új kávét próbálsz, legalább egyszer kóstold meg bármilyen édesítő nélkül, hogy igazán értékelni tudd az ízét.

A kávé felforralása

kave-felforralasa.jpg

A kávéfőzés különböző módszerei közé tartozik a kávé felforralása is (mint például a kotyogós kávéfőzők), de ez egy elég rossz módszernek számít. A magas hő elronthatja az érzékeny olajok ízét a kávéban, ezért az így készült kávénak lehet nagyon kellemetlen íze is. Ha lehetésges, próbálj meg inkább csöpögetős kávéfőzőt használni. Utóbbi esetben arra figyelj azért, hogy így magasabb lesz a kávéd koffein tartalma!

A lefőzött kávé főzőlapon hagyása

kavefozes.jpg

A csöpögetős kávéfőzők melegítő lapja melegen tartja a kávét, de természetesen nem örökre. Így minél több ideig hagyod állni értelemszerűen annál állottabb lesz az íze is. Csak pár percig tart, inkább főz új kávét ha lehet.

Szörnyű kávé készítése