A kávé történelme 1900-1950 között

kavetortenelem-1900-1950.jpg

1900: A helyi kávépörkölés, és kávéőrlés pusztulását az indította be, hogy a Hills Brothers cég könnyebben elérhetővé tette ezeket a termékeket vákuumos csomagolásban.

R.W.Hills volt az, aki továbbfejlesztette a csomagolásokat úgy, hogy eltávolította a csomagokból a levegőt, aminek köszönhetően a kávé friss maradt. Ez az eljárás nagyon gyorsan elterjedt, és a mai napig használják.

Az 1900-as évek

 

A korai 1900-as években Németországban szokássá vált a délutáni kávézás, aminek a „Kaffee Klatsch” nevet adták. Az új szokás hamar népszerűvé vált, ami annak is köszönhető, hogy az asszonyoknak ez remek alkalmat adott a pletykálkodáshoz.

Később a délutáni kávézás világszerte elterjedt, és elmaradhatatlan kelléke lett az általános beszélgetéseknek, és a pihentető délutáni együttléteknek.

1901: Satori Kato, a japán-amerikai vegyész, aki Chicago-ban élt, feltalálta az első oldódó kávét, amely a mai instant kávé elődje volt. Kato a termékét a Pan-Amerikai Kiállításon mutatta be.

Szabadalmaztatták Luigi Bezzera új típusú eszpresszógépét. Később ez lesz az első kereskedelmi kávéfőző.

typo-gigante.jpgBezzera hatalmas kávéfőző gépét Tipo Gigante néven is szokták emlegetni. A gépet gőz hajtotta, és víz/gőz kombinációjának köszönhetően nagyon magas nyomást gyakorolt az őrölt kávéra.

Az eszpresszógépnek volt egy bojlere, amely négy részre oszlott. Egy ilyen kamrának kicsit nagyobb volt a térfogata, mint egy kávészűrő mérete. A szabadalmat 1903-ban Kato eladta Desiderio Pavoninak.

A Gyatra Kreol Szakácskönyvben írták: ”A reggeli csésze fekete kávé szerves része egy kreol háztartásnak”

A könyv továbbá így szól: ”A kreolok élettani ténynek tartják, hogy ez a szokás hozzájárul a hosszú élethez, és tényleg mindennapos példaként szolgálnak azok az idős férfiak, és nők, akik nyolcvan, vagy több évesek, és akik azt bizonyítják, hogy a mindennapi kávé tényleg fontos segédeszköze az életnek.”

1902: A Praktikus főzés, és szervírozás című könyvben Janet McKenzie Hill ezt írta: ”A legtöbb háztartásban a kávé nélkülözhetetlen dolog a reggeli órákban. De a kávé nem csak finom, hasznos is: gyakran pont ez az üdítő ital, amely felfrissíti az agyat, egészséges, és segíti az emésztést, tesz minket zavarossá, és ingerülté!”

A könyv így folytatja: ”Megpörkölheted a cseresznyéket a ’királynők ízére’, és frissen ledarálhatod minden reggel, mégis, ha az aranyló folyadékot nem a legszebb kávéscsészékben iszod reggelenként, az élmény nem lesz teljes.”

ludwig-roselius.jpg

1903: Ludwig Roselius (kép föntebb), aki kávét importált Németországba, fedezte fel, hogy egy halom Nicaraguan kávébab a hajóút közben megázott, és emiatt elvesztette a koffeintartalmát, az íze azonban megmaradt.

Roselius német tudósasszisztense, Karl Wimmer később rájött,hogyan lehet a eltávolítani a kávéból a koffeint anélkül, hogy tönkretegye a lefőzött kávé ízét. A folyamathoz gőzre, és vegyi oldószerekre van szükség (csak később szabadalmaztatták a csak vizes eljárással készült koffeinelvonást). Így állították elő az első, a piacon megtalálható koffeinmentes kávét. Roselius a kávéjának a Sanka nevet adta, amelyet a francia „Sans Caffeine” kifejezésből vett.

kave-termes.jpg

Ekkoriban a világ kávékészletének 90%-a Brazíliában termett.

Az Ezer Napos Háború után a kolumbiaiaknál béke honolt, ez alatt az idő alatt a kávé gazdaságilag fontos termékké lépett elő.

A Tolima, és a Cundinamarca területeken hatalmas haciendák (kávéültetvények) voltak, és a földművesek elkezdték a kávé termelését a nyugati, hegyes területeken Caldas, és Antioquia régiókban. Új vasútvonalakat is építettek, hogy még hatékonyabban szállíthassák a kávét.

1905: Előállították, és legyártották Olaszországban a világ első kereskedelmi eszpresszógépét. Desiderio Pavoni gyára kezdte el gyártani a kávéfőzőt, amelynek terveit Luigi Bezzera szabadalmaztatta, majd Pavoni megvette tőle azokat. Rájöttek, hogy a gőz elengedése túl keserűvé teszi az őrölt kávét, ezért Pavoni gépe 195 Fahrenheit fokon főzte le az eszpresszót, kilenc bar nyomáson, aminek köszönhetően sokkal jobb minőségű kávét tudtak előállítani vele.

desiderio-pavoni-espresso.jpg

1905: Kolumbia 500.000 zsák kávét exportált. Ez a szám 1915-re megduplázódott.

1906: Az amerikai Jabez Burns feltalált egy kávépörkölő gépet, amely motorral, és elektromos szellőzővel van felszerelve. Ez a gép új korszakot nyit a modern kávépörkölésben.

Ugyanebben az évben egy angol vegyész, George Constant Washington, aki Guatemalában lakott, észrevette, hogy porszerű sűrítmény jött létre az ezüst kávékannája csőrén.

Washington kísérletezésbe kezdett, és hamarosan kidolgozott egy eljárást, aminek a segítségével létrehozhatta az első tömeggyártású, vízben oldódó kávét (instant kávé). Az új kávét Red-E Coffee-nak nevezte el, és 1909-ben kezdte el értékesíteni. 1970-re az instant kávé éves eladása Amerikai Egyesült Államokban elérte a 200 millió fontot.

1907: A bolygó kávétermésének 97%-át Brazíliában aratták le.

kavetermes-brazilia.jpg

Jelentősen megnőtt Etiópiában a kávétermelés, és kereskedelem, ami miatt megnyitottak egy belföldi kikötőt Gambelában, és az ezt követő évben 100.000 kiló kávét exportáltak.

1908: Az első csöpögtetős kávégépet Melitta Bentz állította elő, papírból készült szűrőt használva. Bentz egy német háziasszony volt, aki meg akarta akadályozni, hogy a kávé a túlfőzés miatt keserű legyen, és ezt úgy érte el, hogy forró vizet öntött a szűrőn keresztül az őrölt kávéra, és így a kávé eltávolítása is könnyebb volt. 

Amikor Bentz a megfelelő szűrőt kereste, észrevette, hogy a fiának van pár foltos papírja, amiből ő hirtelen ötlettől vezérelve köröket vágott ki, és ezt helyezte rá egy fém csészére.

melitta-bentz-kavefilter.jpg

Bentz papír szűrőjét 1908-ban szabadalmaztatták, és később ugyanabban az évben megalapította a Melitta Bentz céget a férjével, Hugóval. Egy évvel később, a németországi Leipziger vásáron 12.000 darabot adott el a kávéfiltereiből.

1910-1920 között

 

1910: Merck & Co. az Amerikai Egyesült Államokban koffeinmentes kávét ajánl a németeknek.

1912: A prágai Cafe Obecni Dum a Powder Tower Kávéház közelében nyílt meg (az Obecni Dum jelentése "Képviselők Háza" és ennek a pincéjében nyitott). Ez a klasszikus Art Deco kávézó a felújított Smetana Hall környékén volt, ami a függetlenség kikiáltásának helyszíne volt 1918-ban.

panama-csatorna.jpg

1914: A Panama-csatorna megnyitása a kolumbiai exportálás előnyére vált. A buenaventurai kikötő nagyon fontos szerepet töltött be a kereskedelemben.

A Brazíliai termés tette ki az Amerikai Egyesült Államok kávéimportjának 75%-át, ami összesen 5,6 millió zsák volt. Ez a mennyiség 4,3 millióra csökkent öt évvel később, amíg Közép-Amerika kávéexportja az Amerikai Egyesült Államokban 302.000-ről 1,2 millió zsákra nőtt, és Kolumbia megosztotta az USA-val az importot, így 687.000-ről 915.000 zsákra növelték azt.   

Közben az I. Világháború miatt felment a kávé ára.

1920-1930 között

 

1920: Az amerikai szesztilalom miatt nagyon megnőtt a kávékereskedelem, és fogyasztás.

1922: Több, mint 2,2 millió kilogramm kávét exportáltak Etiópiából a Addis Ababa Djibouti Vasútvonalon, és három évvel később az Etióp Harrar kávészállítmányokat már Gambela kikötőin keresztül vitték tovább.

1923: A Boston Forgatókönyve írta: „Egy szomorú világban, különösen egy olyan országban, mint a miénk, mostanában alkotmányosan eltiltottak bennünket a bortól… A kávé azon feladata, hogy derűt, élvezetet hozzon nekünk, nagyon fontos.”

sanka-kave.jpg

A Sanka koffeinmentes kávé elérhetővé vált az Amerikai Egyesült Államokban is.

1926: Védjegy kérelmet nyújtottak be a „Maxvell Ház az utolsó cseppig jó” szlogenre, amelyet a mai napig használnak.

1927: New Yorkban, Greenwich Villageben, a Cafe Reggio kávéházban üzembe helyeztek egy La Pavoni eszpresszógépet. Ez volt az első La Pavoni kávégép az Amerikai Egyesült Államokban.

Az olasz La Pavoni eszpresszógép maradványa a mai napig ott van kiállítva, mint a történelmi kávéfőzés egyik csodás darabja,  hiszen mindamellett, hogy kitűnően működött, a tervezése, és a díszes bronz, és króm külseje is fantasztikus volt. Az olasz stílusú eszpresszót számos nevezetes embernek szolgáltak fel a Cafe Reggioban, többek között Joseph Brodsky költőnek, és Bob Dylannak.

1927/1928: Több, mint 4 millió kilogramm kávé távozott Etiópia Gambelai kikötővárosából. Még az Arsi Tartományban is állítottak elő kávét, amit a Addis Ababa Djibouti vasútvonalon szállítottak.

1929: A Nagy Válság miatt a kávé ára jelentősen csökken.

1930-1940 között

 

1932: A kávétermelő Kona-régióban, amely a Hawaii-sziget nyugati részén található, megváltoztatták az iskola menetrendjét, hogy a gyerekek részt vehessenek a termés betakarításában, amely augusztustól novemberig tartott.

kona-kave-vakacio.jpg

Ez az időszak Kona Kávé Vakáció néven vált ismerté, mert különbözött az általános, júniustól szeptemberig tartó nyári vakációtól, amely a Hawaii-szigetek többi részén, és a többi államban tartott. Ezt az egyedi iskola nyitva tartást nem változtatták vissza a megszokottra közel négy évtizedig (lásd majd:1969).

Irving Berlin énekelte ”Csak egy saroknyira, ott egy szivárvány az égen, szóval igyunk még egy csészével, ó kávét, és hozzá egy szelet pitét”

1933: A világ első automata eszpresszógépét a magyar származású Illy Ferenc (Francesco Illy) találta fel. A gép az Illetta nevet kapta. Sűrített levegőt használt fel ahhoz, hogy a gőzt átnyomja az őrölt kávén.

illy_ferenc.jpg

hu.wikipedia.org/wiki/Illy_Ferenc

A korábbi eszpresszógépek csak gőzt használtak a nyomás létrehozásához, és ez néha robbanásokhoz vezetett.

1936: Több, mint kilencmillió kilogramm kávét Exportáltak Etiópiából a Addis Ababa Djibouti Vasútvonalon.

1937: Melitta Bentz cége szabadalmaztatta a kávészűrőzacskót.

1938: A Nestle vállalat kifejlesztette a fagyasztva szárított Nescafe instant kávét a Brazil kormány megbízásából, amely a kávétöbblet felhasználásához keresett új módokat. A kávét először Svájc lakosságának mutatták be.

M. Cremonesi tökéletesítette a Pavoni eszpresszógépet. Kifejlesztett egy dugattyús szivattyút, amely extra forró (de nem forrásban lévő) vizet nyom át az őrölt kávén keresztül. A dugattyús szivattyú használata megakadályozta, hogy az eszpresszónak égett aromája legyen, és hamarosan általánossá vált a Pavoni eszpresszógépeknél. A II. Világháború miatt egy ideig nem történt eszpresszógép fejlesztés, vagy tervezés.

1939: Az Észak Amerika Szakácskönyvben írta Bob, Cora, és Rose Brown ezt: ”Brazíliában mindig frissen készítik el a kávét, és kivéve a reggeli kávé esetében, feketén isszák mokkáscsészéből. Először majdnem a karimáig töltik, majd a vidékükről származó lágy cukorral édesítik, ami ötször gyorsabban olvad a mi cukrunk.”

mokka.jpg

A szakácskönyv továbbá ezt írja: ”A reggeli kávéhoz egy nagyobb csészét használnak, és ezt több, mint a feléig töltik tejszínnel Ez a cafe con leite, amely nem igényel sok cukrot, mint a cafe preto - vagyis feketekávé.”

Ebben az évben nyílt meg egy elegáns, és művészi vendéglátóhely, a Vienna’s Cafe Hawelka. Ma a kávéház egyike a kevés tradicionális kávézóknak Közép-Európában.

1940-1950 között

 

1940: A világ kávékészletének nagyjából 70%-át az Amerikai Egyesült Államokba importálják.

A Hawaii-szigeti konai kávétermő területeken sok évtizedig arra használták a szamarakat, hogy levigyék a kávéfarmokról a betakarított termést a sziklás, meredek lejtőkön át a malmokba, de végül terepjárókra cserélték őket.

konai-csaloganyok.jpg

Ezeket a szamarakat Konai Csalogányoknak is nevezik. Néhány szamarat szabadon engedtek a Hualalai Volcano dombságban, és ezek csordát alapítottak, aminek a leszármazottjai még ma is élnek, és a Kona Reptér északi részében élnek.

1942: A II. Világháborúban az Amerikai Egyesült Államok katonáinak Maxwell House kávét adtak az ellátmányuk részeként. Az USA-ban keletkező erős kávéigény miatt jegyrendszert vezettek be a lakosságnak. A háború befejeztével tovább nőtt a kávé ára.

A Gondolatok a kávéról-ban Margaret Meagher ezt írta: ”A kávénak… nagy hatása van az emberiség napi teendőire, amely 12-t kitesz a lehetséges 24 órából. A tempó, a bonyolultság, a modern életre való figyelem, olyasmit hív, amely végrehajtja azt a csodát, hogy megnöveli az agyi aktivitást mindenféle káros, egészségkárosító mellékhatás nélkül.”

1946: Az Amerikai Egyesült Államok kávéfogyasztási csúcsa: egy fő éves fogyasztása 19,8 font, ami duplája az 1900-ban mért értéknek.

achilles-gaggia.jpg

Az olasz Achilles Gaggia készített egy kereskedelmi dugattyús eszpresszógépet, amely a dugattyút használja a magas nyomás létrehozásához.

1949: A New York Times írta a kávéról: ”Ez egy társadalmi szemellenző, a nyelvek melegítője, az elme kijózanítója, az ész izgatója, és az álmosság elűzője, ha úgy kívánod. Az országúti bögrétől a klasszikus mokkás pohárig, ez a tökéletes demokrata.”

1949: Németországban megalapították a Tchibo láncot.

Rövidesen folytatjuk! Előző részek:

A kávé történelme az 1400-as évek végéig

A kávé történelme 1500-tól 100 évig

A kávé történelme 1600-1650

A kávé történelme 1650-1700

A kávé történelme 1700-1750

A kávé történelme 1750-1800

A kávé történelme 1800-1850

A kávé történelme 1850-1900

Következő:

A kávé történelme 1950-től mondjuk napjainkig

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kérjük iratkozz fel a blog követői közé!