A kávé történelme 1850-1900 között

 

raparlier.jpg1859: Egy új kávéfőzőt találtak fel, amelyet a Raparliernek hívtak. A kávéfőző nagyon fejlett volt, és annak köszönhetően, hogy a felső része üvegből készült, az ember láthatta, mennyi kávé főtt le. A kenderből készített filtert a rekeszek közé helyezték, ami nem csak olcsó, hanem hatékony megoldásnak is bizonyult.

1860-1870 között

 

1860: Velencében megnyitott a Központi Kávéház, ami később az ország értelmiségi elitének találkozóhelyévé vált. Többek között ide járt Adolf Loos, Hugo von Hofmannsthal, és Anton Kuh is.

1938-ig Sakk Iskolaként is emlegették a kávéházat, mert rengetegen jártak ide játszani, például az orosz forradalmár, Lev Trockij (másképp: Leo Trotzky) is. 1986-ban felújították, és a kávézó a mai napig is üzemel, és nagyon népszerű.

1861: Isabella Beeton írta: „Igaz, amit Liebeg állított, hogy emberek ezrei élték le az életüket anélkül, hogy tudtak volna a teáról, és a kávéról; és a napi tapasztalat azt tanítja nekünk, hogy ha ezeket az italokat helyesen adagoljuk, nem lesznek hatással ránk, de a hibás adagolás nyilvánvalóan károsan hat a viselkedésre.”

Beeton hozzátette: ”A kérdés az, hogy ha nem fedeztük volna fel a kávét, és a teát, az emberi ösztön nem kutatna, és fedezne fel valamit, ami helyettesítené őket?”

cafe_slavia_praha.jpg

1863: Prágában megnyílt a Cafe Slavia, amely ma is kiváló étteremként, és kávézóként üzemel, és mérföldkőnek számít a vendéglátók történelmében. A Cafe Slavia a Nemzeti Színházzal szemben található és a főváros egyik legnépszerűbb kávéháza.

A múltban gyakran jártak ide olyan híres írók, mint Rainier Maria Wilke, Jaroslav Seifert (1984-es Nobel-díj nyertes), és Franz Kafka. Dvorak és Smetana azok közé a neves zeneszerzők közé tartoztak, akik szintén ellátogattak a Cafe Slaviába.

jabez-burns-kaveporkolo.jpg

1864: A Burns kávépörkölőt a New Yorkban élő Jabez Burns szabadalmaztatta, ez volt az első olyan gép, amelyet nem kellett elvenni a tűzről, miután a kávébabok megpörkölődtek. Így kezdődött el a modern kávépörkölés.

1865: James H. Mason szabadalmaztatott egy új kávéfőzőt az Amerikai Egyesült Államokban.

1869: Egy kávécserje betegség, amelyet kávé levélrozsdaként ismertek, először a ceyloni ültetvényeken jelent meg, majd tönkretette az indiai kávéültetvények legnagyobb részét, és több mint egy évtizedig pusztított az Ázsiai kávéföldeken, helyrehozhatatlan károkat okozva ezzel.

1870-1880 között

 

1871: John Arbuckle, a feltaláló, és az asszisztense feltalált egy új gépet, amely papír tasakokba tölti a kávét, majd leméri, és le is zárja csomagot. Arbuckle New Yorkban megalapította a kávégyárát, az Arbuckle Ariosát, és hamarosan országszerte forgalmazta a kávéját.

Arbuckle hamarosan a világ legnagyobb kávébeszállítójává vált, és Amerika egyik legnagyobb kereskedelmi hajótársaság tulajdonosává, aki Észak-Amerika szinte összes kereskedelmi hajóját a magáénak tudhatta.

1872: Hordókban, és zsákokban adott el nagy mennyiségben a pörkölt kávét James Folger, majd miután üzlettársait kivásárolta a közös cégétől, a Pioneer Steam Coffee and Spice Mills Companyból, megalapította a saját vállalkozását, a J.A. Folger Coffee & Companyt.

Miután James elhunyt 1889-ben, a cég a fiára, II. James A. Folgerre szállt, és ugrásszerű növekedésbe (lásd: 1963).

1879: Az Erkölcsi oktatásokban Jesse Torrey ezt írta:”A kávé, bár hasznos gyógyszer, a túlzott fogyasztása az egészség hanyatlásához, lázas tüdővészhez is vezethet.”

1880-1890 között

 

1880: Ausztráliában megalapították az első kávéültetvényeket, amely ötszáz hold földterületet ölelt át Cooktown, és New South Wales között.

ausztraliai-kaveultetvenyek.jpg

Az 1880-években – Az Etiópiai Királyság tartománya, Kaffa (ahonnan a kávét eredeztetik,) 55000 kilogramm kávét termelt.

Az 1880-as években - Konában, Hawaii egyik tartományában a kávéipar jelentős hanyatlásnak indult, amely részben az 1876-os Kölcsönösségi Szerződés hatása volt. Szinte nem is exportáltak kávét.

1880-1886 között – Rohamos iramban terjedt a kávéfogyasztás Etiópában, az Uralkodó Menelik részében, amely részben Abuna Matewos, az Etióp Ortodox Egyház fejének érdeme volt, aki meggyőzte a papságot arról, hogy a kávé nem muszlim ital.

1881: Az Appledor szakácskönyvében Maria Parloe írta: ”Az emberek kávét isznak, ez egy általános szokás, és bár a kávénak, és a teának van némi tápértéke, mégse laktatnak teljesen, és még lesz helye az ételnek.”

1882: Megalapították a New York Kávé Kereskedelmet.

kaveszemek.jpg

1883: A Buckeye szakácskönyvben írták: ”Az orvosok szerint a kávé tejszín nélkül sokkal egészségesebb, főleg azoknak, akiknek gyengébb az emésztőrendszerük. Úgy tűnik, van néhány anyag a kávéban, amelyet, ha tejjel párosítjuk, bőrszerű bevonatot képez a gyomron, és ez rontja az emésztést.”

1885: Általánossá vált, hogy a kávépörkölés folyamatánál természetes gázokat használnak a levegő felforrósításához. 

1887: Először jut el a kávé Indo-Kínába, Tonkinba.

1886: Joel Cheek, aki korábban szatócs volt, nevezte el a kávékeveréket „Maxwell Háznak” egy Tennesseeben, Nashvilleben található hotel után.

1890-1900 között

 

1890: Az egész világon rohamosan megnőtt a kávé ára. Emiatt az európai, és az amerikai befektetők a Hawaii nagy szigeten, Kona régióban jelentős beruházásokat tettek.

kona-kave-hawaii.jpg

1890: Megnyitott a Cafe de Flore Párizsban, a Saint-Germain-des-Pres kerületben. A kávéház híres találkozóhelye lett sok nevezetes értelmiséginek, művésznek, és filmkészítőnek, például ide járt Giacometti, Picasso, Apollinaire, és Hemingway, és itt tárgyalta meg Simone de Beauvoir az egzisztencializmus filozófiáját Jean-Paul Sartreval. A kávéház a mai napig üzemel.

frenchpress.jpg

1890-es évek: Feltalálták a French Press kávéfőzőt, vagy más néven: dugattyús kávéfőzőt. Úgy alakították ki, hogy a szűrő rekesz benne legyen a forró vízben, és fel lehessen húzni, amikor a kávé kellőképp lefőtt, ezzel megelőzve, hogy az ital túl keserű legyen. Néhány beszámoló szerint a French Press kávéfőzőt nem fedezték fel addig, amíg 1933-ban Italian Calimani nem fejlesztette tökéletesre.

1891: Oliver Wendell Holmes, az orvos, és író ezt nyilatkozta a Túl a teáscsészében: ”A reggeli csésze kávé olyan boldogságot okoz, amelynek maradékát még délután is érezhetjük, ezt a délutáni, vagy az esti tea nem idézi elő, épp ezért nem is helyettesítheti.”

1893: Kávécserjéket szállítottak Brazíliából Tanzániába, és Kenyába, ahol mindjárt meg is kezdték a kávéművelést. Ez a kávécserjék föld körüli utazásának végét jelentette, az új kávéfajta visszatért Etiópia közelébe, ahonnan minden kávéfajta származik.

new-york-kavehaz.jpg

1894: Megnyitott az első kávéház Budapesten, a kávézó neve Cafe New York volt. A századforduló végére több, mint ötszáz kávéház üzemelt Budapesten. Bár elpusztították a II. Világháború közben, a Cafe New York 2006-ban újra megnyílt, csodás erőbedobással felidézték eredeti dicsfényét, még a mennyezeti freskókat, gömbcsillárokat, és a galériát is újraalkották.

1896: Jelentős kávétermelés Ausztráliában, Queenslandon.

1899: Túltelítődött a világ kávépiaca, ami a kávé árának süllyedéséhez vezetett. Egy év se telt bele, és a Hawaii-szigeti, Kona régióba tartozó összes nagy kávéültetvény csődbe ment, és majdnem teljesen meg is szűnt ott a kávéipar.

Az ültetvények kis, nagyjából tíz holdnyi parcellákká váltak szét, amelyeket kávéfarmerek vettek meg, akik közül sokan Japán bevándorlók voltak (öt konai kávéfarmerből legalább négy), akik eredetileg azért jöttek ide, hogy cukornád ültetvényeken dolgozzanak.

kona-kavefarm-anno.jpg

Ez volt az új kezdete a konai kávétermelésnek, és a kis farmoknak. Egy farm átlagos bérleti díja nagyjából 30$ volt, plusz meghatározott rész a kávétermésből. Néhány tulaj azt akarta, hogy a bérlők a fél termést adják oda.

Rövidesen folytatjuk! Előző részek:

A kávé történelme az 1400-as évek végéig

A kávé történelme 1500-tól 100 évig

A kávé történelme 1600-1650

A kávé történelme 1650-1700

A kávé történelme 1700-1750

A kávé történelme 1750-1800

A kávé történelme 1800-1850

Következő:

A kávé történelme 1900-1950

A kávé történelme 1950-től mondjuk napjainkig

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kérjük iratkozz fel a blog követői közé!