A kávé történelme 1750-1800 között

orlogep.jpg

A történet nem áll meg. Lássuk, mi történt a következő 50 évben:

1750-1760 között

1750

 

Rómában megnyitott a Caffe Grecco, amely egyike lett Európa legkiválóbb kávéházainak. Nagyon közel volt a Spanis Stepshez, ahhoz a kávéházhoz, amelynek Goethe gyakori vendége volt, amikor 1786-ban Olaszországban utazgatott.

Évtizedeken keresztül sok más kreatív elme is meglátogatta ezt a híres kávézót, többek között Mendelssohn, Casanova, Stendhal, Wagner, és Liszt Ferenc is.

1770-1780 között

1773

A bostoni teadélután általános lázadáshoz vezetett a tea ellen, és a kávé vált a hazafias itallá Amerikában. A történet akkor kezdődött, amikor György, Anglia királya súlyos adót vetett ki a teára, a bostoni lakosság nagy nemtetszésére, akikben  amúgy is volt harag még az 1763-as Bélyegtörvény miatt is. 

Egy Zöld Sárkány nevű kávéházban tervelték ki a Bostoni Teadélutánt. A tüntetők beöltöztek amerikai őslakosoknak (indiánoknak), elmentek a bostoni kikötőbe, ahol engedély nélkül felszálltak az angol hajókra, és a teát, amit a hajóknak el kellett volna szállítaniuk, a tengerbe dobálták.

bostoni-teadelutan.jpg

Ettől a naptól kezdve a kávéivás még inkább a szabadság, az angol elnyomás iránti ellenkezés, és az amerikai ügy iránti hűség jelképévé vált.

A teadélután előtt a kávé elsősorban a felső osztály szokása volt. Akik szegényebbek voltak, csak a teát engedhették meg maguknak. A bostoni teadélután után a kávé a közemberek számára is könnyedén elérhetővé vált.

1774

 

A New York-i Kereskedők Kávéházából küldte az Összhangi Bizottság a levelet, amelyben ajánlatot tett az Amerikai Egyesült Államok.

1777

 

Nagy Prussia’s Frederick próbálkozása, hogy lezárja a zöld kávé importját, mert az túl nagy vetélytársa volt a helyi termékeknek, ami veszélyt jelentett az ország jólétére.

nagy-frederick.jpg

A Nagy Frederick ezt mondta:

”Borzasztó észrevenni, hogy növekszik a polgáraim egyre több, és több kávét vesznek magukhoz, aminek következtében a pénz kifolyik az ország kezéből.”

Nagy Frederick ezt is mondta:

”Mindenki iszik kávét, ezt meg kell akadályozni. Őfelsége felvetette a sört, ahogy az elődei, és a tisztjei is, és hozzátette: sok csatában harcoltak, és győzedelmeskedtek olyan katonák, akiknek a lelkesedését a sör tartotta fenn, és a Király nem hiszi, hogy a kávéfogyasztó katonák el tudnák viselni a nehézségeket egy esetleges háborúban.”

1780-1790 között

1785

 

Benjamin Moseley írta:

” A kávéfogyasztás valószínűleg remekül kiterjed majd - mint más országokban,itt is szétáradhat az emberek tömegében, és tekintélyes részévé válik az emberek napi szükségleteinek.”

1790-1800 között

1792

A Wall Streeten megkezdődött a New York Részvénykereskedelem, amely New Yorkban, a Wall Street, és a Water Street a északnyugati sarkán, Tontine Kávéház második emeletén kapott helyet.

A kereskedelem 1792. május 17.-én kezdődött a Buttonwood Szerződéssel. Az irat onnan kapta a nevét, hogy a huszonnégy üzletember, mielőtt megírták volna, kint találkoztak az épület előtt, ahol egy nagy fa állt, amire valaki Buttonwoodként hivatkozott. Ezen a találkozón tárgyalták meg azokat a szabályokat, amelyek meghatározták a köztük zajló kereskedést.

Ezt a kávéházat a történelem során brókerek, részvényjegyzők, kereskedők, és politikusok is használták. A Francia Forradalom után a kávéház hol francia, hol brit kézbe került.

tontine-kavehaz.jpg

A Tontine Kávéházban 1817-ig folyt a kereskedelem, de akkor már a New York Stock and Exchange Board nevű szövetségnek adott helyet, ami a New York Részvénykereskedelem utódja volt.

1826-ban átalakították kocsmává, majd 1832-ben hotellá, és később lebontották.

Rövidesen folytatjuk! Előző részek:

A kávé történelme az 1400-as évek végéig

A kávé történelme 1500-tól 100 évig

A kávé történelme 1600-1650

A kávé történelme 1650-1700

A kávé történelme 1700-1750

Következő:

A kávé történelme 1800-1850

A kávé történelme 1850-1900

A kávé történelme 1900-1950

A kávé történelme 1950-től mondjuk napjainkig

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kérjük iratkozz fel a blog követői közé!