A kávé történelme 1600-1650

a-kave-tortenelme.jpg

1600

 

Az olasz kereskedők elhozták a kávét a Európába, pontosabban Velence kikötőibe a Török Birodalomból, így juttatván el a kávét a Nyugatra.

Ez alatt az idő alatt Afrika sokszínűsége elősegítette a kereskedést Velence, és az észak-afrikai (főleg az egyiptomi) muszlimok között.

A sok afrikai termék között ott volt a kávé, amiért, amikor megérkezett Velencébe, Európa fő kikötővárosába, a velencei kereskedők nagyon magas árat kértek. Arra gondoltak, hogy aki nagyon gazdag, úgyis megengedheti magának ezt a luxust. Ezek a tehetős emberek voltak az elsők, akik Európában kortyolhattak bele a fantasztikus kávé italba.

Olaszországban VIII. Klement pápa arra kérte a tanácsadóit, hogy tiltassák be a kávét, arra hivatkozva, hogy a kávé a Török Birodalom kedvenc itala, része a hitetlenek fenyegetésének, és ez az „ördög itala”, amelyet a római papság mélyen elítél. A követelésükre válaszként egy olasz kereskedő kávét adott nekik. 

A pápa megkóstolta az italt, és nagyon finomnak találta. Ahelyett, hogy betiltatta volna, pápai jóváhagyást adott rá, és bevallotta: nem csak a tévelygőknek lenne szabad élveznie a kávét.

viii-klement-papa.jpg

A pápa úgy döntött, „megkereszteli” a kávét, és ezzel hivatalosan is jóváhagyja a fogyasztását keresztények számára is. Az esemény után a katolikusok elfogadták a kávéfogyasztást, amelynek köszönhetően a kávé világhódítása még gyorsabb iramban folytatódhatott.

Az 1600-as években mozsarakat, és mozsártörőket használtak a kávé megőrléséhez. Ezek az eszközök vasból, sárgarézből, bronzból, vagy fából készültek. A pörkölést lábakkal felszerelt, vas edényekben végezték, amelyek a nyílt tűz fölött álltak. A kávét ónötvözetű edényekben szolgálták fel.

1607

 

John Smith kapitány elvitte a kávét az Újvilágba. Smith kapitány volt az egyik alapítója a virginiai jamestowni angol településkolóniáknak.

Néhány történész szerint a kávét ekkorra már elvitték Kanadába, és így nem Smith kapitány volt az első, aki eljuttatta azt Észak-Amerikába. Smith utazási naplójában, ami az Utazások, és kalandok címet kapta, egy 1603-as bejegyzésben is megemlítette a kávét, mint egy „coffa” nevű török italt, és elvitte az új szerzeményt Amerikába.

porkolt-kave.jpg

1615

 

Egy kávé hajórakomány érkezik Velencébe a jemeni Mocha kikötőjéből. A kávé egyre népszerűbb Európában, és úgy emlegetik, mint „Arábia borát”. Velence vált a kontinens elsődleges kávéforrásává. A velenceiek pörkölték, és lefőzték a kávét, és különböző orvosi célokra is felhasználták.

1616

 

Pieter Van Dan Broeck, a kelmekereskedő, aki a Holland Kelet Indiai Társaságnak dolgozott, számolt be arról, hogy miközben a jemeni Mocha városában tartózkodott, megkóstolt valami „forró, és fekete” italt.

mocha.jpg

A hollandoknak aztán sikerült átcsempészni a kávécserjéket, ám a kávétermesztési próbálkozásuk sikertelen volt. 

1637

 

Egy zsidó bevándorló Törökországból, akit Jákobnak hívtak, kávéházat nyitott Oxfordban. Ez volt az első kávéház Angliában. 

1645

 

Egy kávébolt nyílt Velencében. Ezzel feltűnően megugrott a kávé népszerűsége a régióban, és nemsokára sok kávéház jelent meg az olasz nagyvárosokban, többek között Nápolyban, Rómában, Milánóban,  Turinban, Firenzében, és Genovában.

 

Rövidesen folytatjuk! Előző részek:

A kávé történelme az 1400-as évek végéig

A kávé történelme 1500-tól 100 évig

Következő:

A kávé történelme 1650-től 1700-ig

A kávé történelme 1700-1750 között

A kávé történelme 1750-1800 között

A kávé történelme 1800-1850 között

A kávé történelme 1850-1900 között

A kávé történelme 1900-1950 között

A kávé történelme 1950-től mondjuk napjainkig

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, kérjük iratkozz fel a blog követői közé!