Kávéház Magazin Blog

2020.jan.24.
Írta: Kávéház Magazin komment

Ausztrál kávéitalok

ausztral-kaveital.jpg

Az ausztrál kávéitalok igencsak jellegzetesek, hiszen nem téveszthetők össze önmagában egyik nemzet jellegzetes kávéitalaival sem, de még az átlagos kávékhoz sem hasonlíthatók.

Tovább

Szörnyű kávé készítése

szornyu-kave.jpg

Vasárnap van és a vasárnapi kávéd ne legyen szörnyű kávé! Merthogy általánosságban a kávéfőzés egyszerű folyamat, de rengeteg olyan kis dolog van, amivel teljesen el lehet rontani, ha nem figyelsz oda.

Tovább

Hova tart a kávé ipar 2019-ben?

kave-2019.jpg

Az a kávé, amelyet ma fogyasztunk, már nem egyszerű kávé. Akár észreveszed akár nem, a kávé is folyamatosan fejlődik. Ha csak a Starbucks kávézókat nézzük, amelyek Budapesten lassan minden sarkon ott vannak, láthatjuk, hogy mindig van egy új frappuccino

Tovább

A kávé történelme 1950-től mondjuk napjainkig

kavetortenelem.jpg

Jó hosszú történelme van a kávénak is, de lassan a sorozatban csak a végére értünk. Alábbiakban ajánljuk figyelmedbe a teljes időszakaszhoz képest a közelmúlt történéseit.

Tovább

A kávé történelme 1900-1950 között

kavetortenelem-1900-1950.jpg

1900: A helyi kávépörkölés, és kávéőrlés pusztulását az indította be, hogy a Hills Brothers cég könnyebben elérhetővé tette ezeket a termékeket vákuumos csomagolásban.

R.W.Hills volt az, aki továbbfejlesztette a csomagolásokat úgy, hogy eltávolította a csomagokból a levegőt, aminek köszönhetően a kávé friss maradt. Ez az eljárás nagyon gyorsan elterjedt, és a mai napig használják.

Tovább

A kávé történelme 1850-1900 között

 

raparlier.jpg1859: Egy új kávéfőzőt találtak fel, amelyet a Raparliernek hívtak. A kávéfőző nagyon fejlett volt, és annak köszönhetően, hogy a felső része üvegből készült, az ember láthatta, mennyi kávé főtt le. A kenderből készített filtert a rekeszek közé helyezték, ami nem csak olcsó, hanem hatékony megoldásnak is bizonyult.

1860-1870 között

 

1860: Velencében megnyitott a Központi Kávéház, ami később az ország értelmiségi elitének találkozóhelyévé vált. Többek között ide járt Adolf Loos, Hugo von Hofmannsthal, és Anton Kuh is.

1938-ig Sakk Iskolaként is emlegették a kávéházat, mert rengetegen jártak ide játszani, például az orosz forradalmár, Lev Trockij (másképp: Leo Trotzky) is. 1986-ban felújították, és a kávézó a mai napig is üzemel, és nagyon népszerű.

1861: Isabella Beeton írta: „Igaz, amit Liebeg állított, hogy emberek ezrei élték le az életüket anélkül, hogy tudtak volna a teáról, és a kávéról; és a napi tapasztalat azt tanítja nekünk, hogy ha ezeket az italokat helyesen adagoljuk, nem lesznek hatással ránk, de a hibás adagolás nyilvánvalóan károsan hat a viselkedésre.”

Tovább

A kávé történelme 1800-1850 között

kave-tortenelme.jpg

Vicces, de VIII. Kelemen pápa azt mondta, hogy „A kávét meg kellene keresztelni, mert igazi keresztény ital.”

Nos, a pápa korábban élt, mint a kávé történelmének most következő időszaka. Biztos tudta, mit beszél, és úgy néz ki, volt humorérzéke is. Az tény, hogy a kávé népszerűsödése továbbra is töretlen maradt. Nézzük hát tovább:

Tovább
süti beállítások módosítása